Nadzienie do naleśników jabłkowych

Składniki nadzienia:
- 700g jabłek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- około 1/4 szklanki wody
- 1-2 łyżek cukru
- szczypta soli
- cynamon do smaku

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, szczyptę soli, wodę i prażymy  na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy zawartość rondelka doprowadzimy do takiego stanu, że z jabłek pozostaną drobne cząstki, dodajemy do smaku cynamon, po czym jeszcze chwilę prażymy. Następnie zestawiamy z ognia i czekamy aż do całkowitego wystudzenia jabłek.

Smarujemy powierzchnię naleśników cienką warstwą nadzienia (około 1 łyżka), rolujemy i posypujemy cukrem pudrem.