Muffinki korzenne z jabłkami i orzechową posypką

Składniki (na około 12 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- 3 łyżki roztopionego masła (ok. 45 g)
- 1 jajko
- 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę lub starte
- posiekane drobno orzechy włoskie

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać dodając jabłka. Ciasto nałożyć do formy na muffinki wyłożone papilotkami do ok 3/4 ich wysokości, z wierzchu posypać orzechami.

Piec około 20-25 minut w temperaturze ok 190 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić na kratce. Smacznego!